Gagat-czarne cudeńko
Moderator: iro
Kompletne - dość często stosowane określenie do okazów posiadających kompletny rdzeń z przyległościami, takimi jak słoje przyrostów rocznych , sęki na obwodzie ,kora . Synonim "forumowego" "pełnoobwodowego'...choć pełen obwód ma okaz w każdej bryle
.
Gałązki....hmm..to taki fragment pędu odchodzącego od większego pędu zwanego konarem ,odchodzącego od jeszcze masywniejszego pędu zwanego pniem .
w roślinach drzewiastych .
Generalnie-gałązka.
Będąc małym uroczym chłopczykiem z podwórkowymi kolegami gałązkę rozpoznawaliśmy w sposób banalny ; masz siłę złamać w dłoniach - gałązka , nie możesz złamać a możesz targać- gałąź , nie masz siły targać -konar , możesz na niego się wspinać - pień.
Gałązki....hmm..to taki fragment pędu odchodzącego od większego pędu zwanego konarem ,odchodzącego od jeszcze masywniejszego pędu zwanego pniem .
Generalnie-gałązka.
Będąc małym uroczym chłopczykiem z podwórkowymi kolegami gałązkę rozpoznawaliśmy w sposób banalny ; masz siłę złamać w dłoniach - gałązka , nie możesz złamać a możesz targać- gałąź , nie masz siły targać -konar , możesz na niego się wspinać - pień.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
to nie są szczapki w potocznym tego słowa znaczeniu, okazy są płaskie z powodu nacisku osadów które nad nimi spoczęły .Mimo swoich oczkowatych przekrojów ( czasami te oczka wydają się dalekowschodnie
) są kompletne.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
Jasne, to rozumiem, nie chcę się sprzeczać, nie o to chodzi...
Wszak, nie miałem tego w rękach...
Przecież to mogą być również środkowe fragmenty (np. 1%) całkiem sporych pni... ???
Np. : mocno spłaszczony rdzeń z pięcioma słojami z pnia 300-500 letniego o średnicy ...cm, ...m.
Zbliżenie z korą może pomóc...
Przecież to mogą być również środkowe fragmenty (np. 1%) całkiem sporych pni... ???
Np. : mocno spłaszczony rdzeń z pięcioma słojami z pnia 300-500 letniego o średnicy ...cm, ...m.
Zbliżenie z korą może pomóc...