Pewnie , że się znajdzie, muszę tylko zdjęcia dorobić...kornik pisze:Może znajdzie się na okazie jakiś przełam naturalny ?
Gagat-czarne cudeńko
Moderator: iro
a czym innym jest gagat jak nie mocno uwęglonym drewnem?korund pisze:Czy to na pewno też są gagaty ? Czy raczej mocno uwęglone drewienka... ?
W załączeniu rycina ze strony Państwowego Instytutu Geologicznego ukazująca gagat w otoczeniu ksylitu .

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kornik, łącznie zmieniany 1 raz.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
Bardzo ładna...kornik pisze:W załączeniu rycina ze strony Państwowego Instytutu Geologicznego ukazująca gagat w otoczeniu ksylitu .
Przecież nie każy węgiel jest gagatem lub diamentem...kornik pisze:a czym innym jest gagat jak nie mocno uwęglonym drewnem?
a czy każde uwęglone drewno jest gagatem... ? Tego nie jestem pewien...
Ale możliwe, że tak...
Gagat jest bitumiczną odmianą węgla brunatnego, powstaje z uwęglenia drewna w środowisku wodnym bez dostępu powietrza pod ciśnieniem mas skalnych... itd itd
no gagat nijak diamentem ,grafitem czy też fulerytem nie będzie..za mało w nim wągla jak mawiali gwarkowie.korund pisze: Przecież nie każy węgiel jest gagatem lub diamentem...
Oczywiście że nie jest .Choć węglarze w Bieszczadach tak uważają zdaje się, patrząc na jego cenykorund pisze:a czy każde uwęglone drewno jest gagatem... ?
Żeby było jasne, napisałem powyżej że gagat jest uwęglonym drewnem jak dodasz do tego cechy które zgrabnie opisałeś w końcówce postu ,wyłoni się jego obraz.
Analogia do minerałów "nie każdy chalcedon jest agatem..nie każdy agat onyksem ".
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D