...mamy też korzenie / korzeń, zapuszczamy korzenie itd, a czasami palma nam...kornik pisze:...każdy z nas jest z lasu , a przynajmniej z drzewa.
Jakie to wszystko piękne...
A guzik prawda
Moderator: iro
...to jednak Arnold Mostowicz .korund pisze:my z kosmosu

- to tylko wrażeniekorund pisze:Mam wrażenie, że moja myśl była nieco głębsza...

No przecież jest napisane białe na czarnym...kornik pisze:- to tylko wrażenie
Mineralizacja zapewne...kornik pisze:- jak Kolega sądzi co wpłynęło na powstanie tej obwódki o innej kolorystyce?
Nie jestem ekspertem od podkarpacia, ale spostrzeżenia mam podobne. Na pewno wśród d. liściastych "platanki" (oraz b. podobne lub zbliżone) zdecydowanie dominują. Choć nie jestem pewien czy zawsze określanie Platanoxylon sp. jest do końca poprawne...kornik pisze:Odnotowałem również takie spostrzeżenie - na stanowiskach podkarpackich drewna Platanoxylon ( lub zbliżone ) zajmują dość znaczny procent skamieniałości.
Swego czasu został zaproponowany termin platanoidy coś koło 2005- 2007 roku przez paleobotaników (niczkiNie jestem ekspertem od podkarpacia, ale spostrzeżenia mam podobne. Na pewno wśród d. liściastych "platanki" (oraz b. podobne lub zbliżone) zdecydowanie dominują. Choć nie jestem pewien czy zawsze określanie Platanoxylon sp. jest do końca poprawne...
Nasi południowi sąsiedzi podają /opisują też np. Spiroplatanoxylon sp. i inne
Domyślam się oczywiście jakie analogie Kolega dostrzega i co pewnie ma na myśli,kornik pisze:Ośmielę się poprosić Kolegę o uzasadnienie swojego ośmieleniakorund pisze:Tu ośmielę nie zgodzić się...