Na dobry początek wrzucam coś z wczorajszego spaceru korytem Wisłoka :)
Drewno z rzek Podkarpacia
Moderator: iro
Drewno z rzek Podkarpacia
Tak sobie pomyślałam, że dla jasności, może by wrzucać zdjęcia z innych rzek niż Wisełka w innym temacie :)

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez eszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę wybaczyć mi Koleżanko ,haniebne upały zdecydowanie zawężają percepcję mego umysłu.
.... .
Widząc dwa domniemane podmioty pytania ,postaram się dać odpowiedź na oba
Formy drewna z podkarpackich rzek są tak rożne jak agaty z Nowego Kościoła.Niemniej wykazują swoiste podobieństwo , co opatrzonemu oku może powiedzieć o stanowisku w którym znalezione zostało.To samo się tyczy mineralizacji ( kolorów )..O Fakturze nie wspomnę ,bo jest dla mnie tożsama z formą.
Jest parę charakterystycznych mineralizacji dla rzek podkarpackich.Osobiście grupuję je w czterech kategoriach;
-Uwęglone "deseczki" z niewielką lub żadną zawartością krzemionki.
-Krzemionkowe z zawartością węgla -(charakteryzują się wtrąceniami niebiesko -szarego agatu) .
-Krzemionkowe barwy żółtej do pomarańczowej (z wszystkimi ich odcieniami) w większości zbudowane z chalcedonu ,wyjątkowo karneolu .
-Oraz okazy "białe" . W większości utlenione.
Okaz "czarny" -krzemionkowy

Okaz "żółty"

Okaz "biały"

..zdjęciową odpowiedź..na jakie pytanie? Formy ,koloru i faktury?Czy też w ogóle postu okraszonego zdjęciem ,a nawiązującego do tematu?eszka pisze:No Koledzy, to teraz czekam na jakąś zdjęciową odpowiedź :)
Widząc dwa domniemane podmioty pytania ,postaram się dać odpowiedź na oba
Formy drewna z podkarpackich rzek są tak rożne jak agaty z Nowego Kościoła.Niemniej wykazują swoiste podobieństwo , co opatrzonemu oku może powiedzieć o stanowisku w którym znalezione zostało.To samo się tyczy mineralizacji ( kolorów )..O Fakturze nie wspomnę ,bo jest dla mnie tożsama z formą.
Jest parę charakterystycznych mineralizacji dla rzek podkarpackich.Osobiście grupuję je w czterech kategoriach;
-Uwęglone "deseczki" z niewielką lub żadną zawartością krzemionki.
-Krzemionkowe z zawartością węgla -(charakteryzują się wtrąceniami niebiesko -szarego agatu) .
-Krzemionkowe barwy żółtej do pomarańczowej (z wszystkimi ich odcieniami) w większości zbudowane z chalcedonu ,wyjątkowo karneolu .
-Oraz okazy "białe" . W większości utlenione.
Okaz "czarny" -krzemionkowy

Okaz "żółty"

Okaz "biały"

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kornik, łącznie zmieniany 2 razy.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
....Nie wiem czy Koleżanka studiując forum, natrafiła na hasło ;"separator"?eszka pisze: Po czym poznajesz, że taki "tofik" czy "krówka" (jak ja takie karmelowe kamienie nazywam) to drewienko?
Niemniej wracając do meritum ,proponuję barwę ( mineralizację) okazów traktować jako ostatni czynnik sugerujący drewno, oczywiście to jest tylko moja sugestia dla osób zaczynających przygodę z drewnem .Bo z czasem i nabywanym doświadczeniem również wyżej wspomniany czynnik zacznie ułatwiać poszukiwania ,zwłaszcza w konkretnych stanowiskach.
Więc po czym ja to rozpoznaję....myślę że to właśnie zdobyte doświadczenie /opatrzenie.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kornik, łącznie zmieniany 1 raz.
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D