okazy z Wisełki

Miejsce do prezentowania skamieniałego drewna z naszych kolekcji

Moderator: iro

herk

Post autor: herk »

A można by zobaczyć foto owych okazów?

Ten z "kolorowych obrazków" można zrobić w domu, wystarczą grube troty/wióry, żywica epoksydowa, blender.
Materiał drzewny zalewamy żywica, blendujemy na koniec dodajemy grubszych kilka kawałeczków mieszamy delikatnie i odstawiamy do stężenia (będą bombelki, pompy próżniowej nie każdy używa w kuchni) zrobić zgład i gotowe :D
kornik

Post autor: kornik »

Oczywiście że można , tylko muszę odszukać ich zdjęcia , w kilkunastu tyś. może to chwilkę potrwać :mrgreen: Łatwiejszym sposobem jest fragment płyty zwanej OSB zanurzony w szelaku...nawet zgładu nie trzeba robić. :mrgreen:
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
herk

kornik

Sympatyczny ale i ...trudny otoczak :mrgreen: .
Człek który przenosi góry,musiał zacząć od kamieni.-Doug Horton... lub dynamitu -ja :D
herk

kornik pisze:Sympatyczny ale i ...trudny otoczak :mrgreen: .
To fakt :-/
nie mi dane było go znaleźć :oops:
kornik

Co prawda nie udało się odszukać tak "na szybko" zdjęć drewien które miałem na myśli , nie mniej znalazłem zdjęcia jednego okazu który częściowo wpisuje się w temat "trociniaka". Interesujący obszar - godzina 15 .

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kornik, łącznie zmieniany 1 raz.
chalcedon

Post autor: chalcedon »

Patrząc tak z punktu rdzenia, jako srodka tarczy zegara, to bardziej 14:20 powiedział bym ;-) A w istocie trafiają się drewka zegarki (oczywiscie w przekroju;-) ), głównie liściaste.
kornik

chalcedon pisze:Patrząc tak z punktu rdzenia, jako srodka tarczy zegara, to bardziej 14:20 powiedział bym
....Jakbym miał taki...zegarek..to z pewnością bym go głęboko zakopał i eratykiem docisnął.....przecież to same godziny PRACY!! :mrgreen:
sandra
Kontakt:

Post autor: sandra »

kornik pisze:Bardzo ciekawym przykładem takich drewien, są okazy ze słynnego stanowiska Donnersberg w Niemczech -destrukty permskiego drewna spojone czerwonym agatem.
Do obejrzenia w Galerii Pracowni...chyba że k. Sandra zamieści zdjęcia tych okazów w temacie :mrgreen:
Z przyjemnością.
Fotografie przedstawiają przykład spękań w permskim drewnie Agathoxylon sp. pochodzącym z regionu Donnersberg.
Eksponat mierzy 5,5 cm.

Obrazek

Obrazek
kornik

No proszę....jak się Koleżankę Sandrę ładnie poprosi :mrgreen: to i na forum piękne zdjęcia zamieści...i nie trzeba błądzić po tych cudach w Galerii. :lol:
I dzięki temu mogłem się bardziej przyjrzeć temu okazowi i coś zakłóciło moją percepcję......
.....co to jest za farfocel burzący czerwoność największego agatu na pierwszym zdjęciu?....Burzący na... ametystowo?....Czyżby ametyst? :mrgreen:
ODPOWIEDZ